Regim online
Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău informează că Potrivit Hotărârii nr. 2 din 20 ianuarie 2022 a Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică în perioada 24 ianuarie – 04 februarie 2022, instituțiile de învățământ general, cu excepția instituțiilor de educație timpurie, vor activa în regim online. Tulpina Omicron a coronavirusului de tip nou a ajuns și în Republica Moldova, iar în ultima perioadă crește numărul de infectări, ceea ce prezintă o îngrijorare sporită pentru experții în sănătate și populație. Se estimează că o persoană diagnosticată cu Omicron infectează de 7,7 ori mai mulți indivizi, deoarece această variantă a prezentat mai mult de 30 de mutații, față de tulpina Delta – cu 8 mutații. Pe de altă parte, datele indică că Omicron este cu 29% mai puțin sever decât primul val de COVID-19. De asemenea perioada de incubație este mai mică din cauza multiplicării rapide a virusului, primele semne clinice apar deja la a treia zi de la contact, iar printre simptome sunt: durerea în gât, oboseală, dureri de cap, tuse uscată, presiune în piept, presiune sinusală, rinoree și greață, în timp ce febra a fost raportată mai rar. Deși sunt disponibile puține descrieri clinice ale infecțiilor cu Omicron, cert este că pacienții vaccinați suportă simptome mai ușoare ale bolii.
Printre simptomele clinice la copii se atestă infecțiile gastrointestinale exprimate prin vomă și diaree, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, mai rar tuse, febră și erupții. Deși copiii, preponderent, fac forme asimptomatice ale bolii, totuși se înregistrează și forme grave cum ar fi cazurile de sindrom inflamator multisistemic, tromboza venoasă și sindromul COVID-19 prelungit ce poate dura mai mult de patru săptămâni.
„Încurajăm părinții și îngrijitorii să-și ocrotească copiii prin imunizare, vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar efectele adverse sunt foarte rare. Beneficiile vaccinării au fost demonstrate în studii clinice și preclinice, de aceea trebuie efectuată cât mai curând posibil, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a ne proteja și de a stopa această pandemie”.
Reieșind din aceste considerente, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău consideră important de a respecta în continuare măsurile de distanță socială și de igienizare a mâinilor, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție.